Stories a-brewin'

Header.jpg

A good beer needs a good story. And good stories need good beer. That’s why Eriksberg set out to find the most remarkable and genuine people walking the face of this oblong land we call Sweden.

Their intriguing, weird and inspiring stories paint the beautifully diverse picture of a country with a proud and flavored heritage.

From Berit, the die hard football loving restaurant owner, to Bernth, who dared to question the 'Swedish way'; these are real stories that deserve to be passed on. They're what we call 'En God Historia' (which roughly translates to "a good story").

En God Historia No #1- Europas femte bästa järnvägsrestaurang

En God Historia No #5 - Bosse blev Louise

En God Historia No #6 - Ett ljus i mörkret

Large_Image_EGH_Annons.jpg

Our prints ran in Swedish lifestyle magazines Filter, Gourmet, Illustrerad Vetenskap & Svensk Jakt.

"En dag kommer det in en välklädd herre i hatt med en väderbiten papperskartong. I den ligger 74 tumnagelstora bitar av ett kinesiskt porslinsfat från vad jag gissar är tidigt 300-tal. Mannen frågar om jag kan laga fatet.

Visst kan jag det. Men jag förklarar för honom att det kommer ta tre månader. “Ok”, svarar han. Sen hör jag inget, förrän 11 månader senare. Han kommer förbi verkstaden igen och hämtar upp det lagade fatet. Ett år hinner gå innan jag får besök av samma herre igen. Han plockar fram en katalog från sin attachéväska och lägger på disken. Katalogen är från auktionshuset Christie’s i London och framsidan pryds av fatet jag har lagat. Det ska säljas på höstauktionen. Utropspriset är 865 000. Pund."

------

Andrej Bobrowski
A & J Glas- och porslinslagning
Gamla stan, Stockholm

Large_Image_EnGodHistoria_2.jpg

"För några år sedan skulle jag måla om mitt hus. På samma sätt som jag brukar leta inspiration från naturen till min konst, sökte jag efter en naturlig färgkombination till min fasad. Och precis som en himmel går i olika toner, lät jag fasaden gå från en mörkare gul färg till en ljusare.

En vårmorgon, nästan två år senare, tittade jag ut genom fönstret på mitt nymålade hus och möttes av en grupp kommunpolitiker och journalister. Min fasad hade tydligen rört upp känslor. Den beskrevs som ‘osvensk’, och jag skulle bli tvungen att måla om.

Dagarna därpå blev mitt hus en debatt landet runt. Protesterna mot ommålningen var många – men ingenting förändrade politikernas beslut.

Mitt i allt fick jag ett oväntat samtal. Det var en fastighetsentreprenör som ville erbjuda sin juridiska expertis, helt utan kostnad. Mannen skrev ihop ett 26 sidor långt överklagande och efter ett halvår stod det klart – huset skulle inte behöva målas om.

Tänk att mitt kändaste konstverk någonsin skulle bli mitt osvenska hus.” 

------

Bernth Uhno
Bildkonstnär
Skänninge

Large_Image_EnGodHistoria_1.jpg

"Yokohama, Berlin, Paris, New York. Östersund. Vägen till att öppna en japansk restaurang i Jämtlands skogar var allt annat än rak.

Efter ett liv av sökande efter mitt kall och min plats, var det i slutändan kärleken som tog mig till Sverige. Det var också kärleken som fick mig att öppna Take Mikado – kärleken till mat. Rå fisk var tyvärr inte det hetaste i 80-talets Östersund, och det tog nästan fem år innan jag fick restaurangen på fötter.  

Så en kväll ringde telefonen. ”Det är restaurangen, Tim. Den brinner.”

När jag kom fram var det för sent. Jag försökte gå in men polisen höll fast mig. Det var väl en instinkt, att man vill rädda något. Det var ju inte bara restaurangen som brann, det var mitt liv.

Och allt jag kunde göra var att se på.  

Tiden efter branden var som ett vakuum. I jakt på någon form av struktur och trygghet vände jag hem; hem till Japan. Där bodde jag ensam en tid strax utanför Yokohama. Ett enkelt liv.

Men något saknades. Jag insåg att Japan inte var hemma längre. Hemma var Östersund. Hemma var restaurangen.

Så jag åkte tillbaka till Sverige, tog ett lån och byggde upp den igen. Kosta vad det kosta ville, vinna eller försvinna.

Idag är restaurangen inte bara på fötter igen. Den är världskänd."

-----

Tsukasa ”Tim” Takeuchi
Krögare
Östersund